Bijzonder omdat ze iets betekenen voor de stad, een speciale band die ze hebben met de stad of juist de manier waarop zij naar de stad kijken. Vandaag zijn we in het Oude Noorden, op bezoek bij kunstschilder Michel Tuinman, die als kunstenaar op zijn eigen bijzondere manier naar de stad kijkt. Eén van de weinige Rotterdammers die juist kan genieten van grijze, druilerige, regenachtige dagen en nachten en de stad dus ook vaak als locatie gebruikt voor zijn werken.
Voordat ik de woning binnen ben gestapt heeft de onmiskenbare geur van verf mij al bereikt en bij het binnenstappen is het duidelijk; hier woont een schilder met een atelier aan huis. Tientallen schilderijen staan tegen de muur in de woonkamer en in een andere ruimte staan een aantal werken op een ezel. Aan de muur hangen een aantal van zijn werken van bekende Rotterdamse plekken.
Michel: “Ik woon nu zo’n 4,5 jaar in Rotterdam maar ik kom er al zeker een jaar of 10 omdat vrienden van mij hier al eerder woonden en ik vaak op bezoek kwam of inspiratie op kwam doen tijdens mijn periode op de Kunstacademie. Daar ben ik traditioneel geschoold in tekenen en schilderkunst, op het moment dat ik dat goed onder de knie had ben ik mijn eigen gang gegaan en heb wat strenge traditionele regels losgelaten.”
Michel had altijd al ideeën en beelden in zijn hoofd van scènes in steden en begon deze ideeën in eerste instantie uit te werken in het pitoreske Leiden.
“Maar toen kwam ik in Rotterdam, een stad die zich als geen ander leent voor het werk wat ik maak. De skyline, de dynamiek, de lichten, het perspectief en vooral het Rauwe is wat deze stad uniek maakt. Dat is wat ik zocht. Dus ik ga op regenachtige, mistige dagen of nachten op pad met mijn camera om dat rauwe op beeld te vangen. Deze foto gebruik ik dan als basis voor het schilderij, uiteindelijk vormt de herinnering en het gevoel wat ik erbij had het uiteindelijke plaatje. Het zijn vooral de plekken als het Weena en de Coolsingel die dit gevoel bij mij naar boven halen en mij dat échte stadse gevoel geven.”
Maar het bleef niet bij Rotterdam; “Vervolgens heb ik een tijdje in Berlijn gewoond en gewerkt. Daar vind je alles wat ik zocht maar nóg meer, nóg groter, nog meer geweld, nóg rauwer. Maar dat heeft het vooral aan haar grootte te danken. In principe leent elke grote stad zich voor mijn werk. Maar als ik dan weer via de Maasboulevard terug kwam rijden uit Berlijn, en de hoge torenflats, bruggen en alle verlichting in zicht komen voelde ik mij weer helemaal thuis. Wat mij betreft is dit de enige échte stad”
Zijn vrije tijd brengt hij ook vaak in de stad door; “Ik ben vaak te vinden bij de bekende skatepots bij museumpark, rond het Grafisch Lyceum en Westblaak. Ook Westblaak is zo’n inspirerende stadse plek, dus zelfs in mijn vrije tijd blijf ik altijd kijken en zoeken naar dat perfecte beeld, om de stad weer op een unieke manier vast te leggen.
Wat betreft de toekomst van Rotterdam is Michel helder: “Volbouwen. Hier zal niet iedere Rotterdammer het mee eens zijn, maar voor het werk wat ik maak en de inspiratie die ik zoek zou Rotterdam nóg verder in de hoogte mogen groeien voor een nóg meer stadse uitstraling”
Het werk van Michel Tuinman is te bewonderen vanaf Zondag 3 oktober 18:00 tot Zondag 31 oktober tijdens zijn expositie in Café LaBru aan de Hartmansstraat 18. Meer informatie vind je hier: https://www.micheltuinman.com/